'Wat wil deze klacht mij vertellen?'

Dat is voor mij dé centrale vraag in de holistische benadering.
In mijn praktijk zie ik cliënten worstelen met een hardnekkige fysieke klacht. Soms op een specifieke plek in het lijf, soms meer een algeheel gevoel van spanning. Zeker als dit al jaren speelt ontstaat vaak de overtuiging ‘dat dit nu eenmaal bij mij hoort, het is helaas mijn zwakke plek, ik zal er mee moeten leren leven’. Daar zet graag deze essentiële vraag tegenover. Zonder dat er direct een antwoord voor handen hoeft te zijn.
In de loop van de jaren is de verhouding met de klacht er een die gekenmerkt wordt door irritatie of boosheid. En dat is begrijpelijk, je wilt er immers vanaf, het belemmerd je in je dagelijkse mobiliteit of nachtrust. Dit werkt alleen helaas averechts. Je lijf wil je iets vertellen terwijl de irritatie of boosheid deze boodschap juist wegduwt. Eigenlijk, dat wat je lijf je probeert te vertellen al bij voorbaat afkeurt.

Maar wat als je probeert om je open te stellen, wanneer je nieuwsgierig bent naar het verhaal achter de klacht? Zelfs als je er last van hebt of het pijn doet of er een duidelijke oorzaak lijkt te zijn; ‘Wat wil deze klacht mij vertellen?’.
Misschien kan je voelen dat bij het uitspreken hiervan er een andere relatie tot de klacht ontstaat. Misschien niet direct de eerste keer, maar naar een paar keer, wanneer je werkelijk de nieuwsgierigheid erbij kan voelen zal je merken dat je verzacht; ten opzichte van de klacht, en daarmee naar jezelf.
Om dit in je eentje te doen is best een uitdaging, je bent immers begonnen je overlevingsstrategie te leren kennen.

Holistische massagetherapie kan je helpen om deze verandering te ondersteunen, om een ander licht op je klacht te laten schijnen.
Ook wanneer het antwoord op de vraag nog even op zich laat wachten.

Weet je welkom.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.